15-té výročie založenia klubu

06.05.2021 09:27

     Dnes je presne 15 rokov od udalosti, kedy sa zopár bývalých príslušníkov polície stretlo v salóniku reštaurácie Rozkvet v Snine, aby spolu založili organizáciu výsluhových policajtov. Na tejto ustanovujúcej schôdzi sme rozhodli, že naša organizácia sa bude volať Klub príslušníkov policajného zboru Slovenskej republiky vo výslužbe a sídlo budeme mať v Snine na adrese Obvodného oddelenie PZ na ul. Študentskej. Vytvoril sa prípravný výbor v zložení  Jozef Goc, Jozef Fedorko, Miroslav Jaňovka, Michal Pochanič, Dušan Kontuľ a Alexander Brindzák. Spracovaním stanov pre našu organizáciu bol poverený iniciátor stretnutia p. Jozef Goc, ktorého sme zároveň zvolili za štatutára. Tento v najbližších dňoch dohodol stretnutie s p. Ladislavom Fuchsom , prezidentom Klubu výsluhových policajtov v Trebišove. S menovaným funkcionárom sa následne stretli Jozef Goc a Jozef Fedorko, kde p. Fuchs nám odovzdal svoje skúsenosti a kópiu stanov ich organizácie, podľa ktorej sme stanovy spracovali aj my. Následne tieto boli zaslané na registráciu klubu na MV SR. Dňa 1. 6. 2006 bola naša organizácia oficiálne zaregistrovaná na MV SR ako občianske združenie. Dňa 14. 6. 2006 nášmu združeniu na požiadanie pridelil Štatistický úrad IČO. Od prvých dni sa začali do klubu hlásiť výsluhoví policajti nielen zo Sniny, ale aj z okresu Humenné, Stropkov, Svidník a Vranov n/T. Členská základňa sa rýchlo rozrastala. Prvá riadna schôdza sa konala 16. 2. 2007 v priestoroch jedálne rekreačného zariadenia Vihorlat na Sninských rybníkoch v Snine za účasti 20 členov. Súčasťou schôdze boli aj tajné voľby 7 členného výboru klubu, kde boli zvolení Jozef Fedorko, Jozef Goc, Pavol Kokuľa, JUDr. Petar Bartoš,  Michal Pochanič, Milan Bača a Milada Janková. Tajným hlasovaním bol zvolený do funkcie prezidenta klubu Jozef Fedorko a viceprezidentom sa stal JUDr. Peter Bartoš.

     Toľko stručne ku vzniku organizácie. Počas jej existencie sa táto rozrástla, kde najviac členov mala v r. 2018 a to 110. Na desiate výročie sme mali slávnostnú schôdzu v reštaurácii ŠPORT v Humennom, kde boli prizvané aj manželky členov. Zakladajúci členovia, ako aj členovia za aktivitu boli odmenení. Po schôdzi nasledovala tanečná zábava. Počas našej existencie sme zorganizovali veľké množstvo podujatí pre členov, ako aj ich partnerov. Spomeniem iba tradičné každoročné stretnutia na Sninských rybníkoch pri guľaši, každoročnú súťaž v streľbe z pištole, výlety v rámci Slovenska aj v zahraničí. Naše aktivitý prezentujeme v médiách, hlavne v regionálnej tlači. Máme už niekoľko rokov podpísanú zmluvu s Klubom výsluhových policajtov zo Sanoku v Poľsku, s ktorými sa navštevujeme. Máme podpísanú zmluvu s OR PZ Humenné o spolupráci. Taktiež máme podpísanú zmluvu s Asociáciou policajtov vo výslužbe, kde s prezidentom p. JUDr. Gluškovom máme priateľské vzťahy a pomáhame si v otázkach hlavne sociálneho zabezpečenia výsluhových policajtov.

     Počas našej existencie od nás mnoho kolegov odišlo zo zdravotných dôvodov, osobných dôvodov, ale veľa členov aj zomrelo. Každoročne sa však hlásia noví členovia a tak ku dnešnému dňu máme stále stav niečo málo pod 100 členov. Veľmi nás obmedzila situácia s pandémiou COVID 19, preto sme v roku 2020 nemohli vykonať členskú schôdzu. Urobili sme iba stretnutie na Sninských rybníkoch a súťaž v streľbe a to za prísnych protiepidemických opatrení. Tohto roku je to podobné, avšak situácia sa zlepšuje a verím, že v lete sa nám podarí urobiť tak schôdzu, ako aj nejaké podujatie.

     Na záver chcem poďakovať všetkým členom klubu, ktorí sa zapájajú do činnosti. Chcem sa poďakovať členom všetkých výborov, ktoré doposiaľ pracovali, chcem sa poďakovať aktívnym členom, ktorí pomáhajú pri organizovaní a chode organizácie.

     Keď sa zdravotná situácia zlepší natoľko, že budeme sa môcť stretnúť bez obáv, aby sa niekto nakazil, iste zorganizujeme schôdzu, kde ocením a osobne sa poďakujem všetkým členom, ktorí majú zásluhu na chode klubu.

     Prajem Vám, ako aj Vašim blízkym všetko dobre, hlavne veľa zdravia!

Prezident Klubu PPZSRVV: Jozef Fedorko   

 

   

—————

Späť